Attitude

2:46:00 PM

Sara Herranz:


 A T T I T U D E 


Well, aku baru start kerja few days ago and got this one guy baru masuk kerja juga. I was assigned to do service task, more like taking order and serving food to customers. And this guy was assigned to do bar task. I understand new learner memang lambat buat kerja and stuffs sebab nak kena hafal menu and so on. Yeaaa no one blame him for unable to perform well for the first day. Aku faham situation tu. But, dia pun kenalah faham that he worked for franchise restaurant yang ada SOP sendiri, and we NEED to follow that damn SOP. Dia bukan kerja kat kedai makan biasa where nak bancuh air tu senang. For example, nak buat teh tarik. Here in this kind of restaurant, semuanya ada recipe tersendiri yang kena follow. Bukan takat macam bancuh air kat rumah. Semua sesedap rasa. You demand high salary, tapi kerja nak senang, nak yang relax. For some malay guys nowadays ganti kerja macam ganti baju. Kerja dua hari dah minta resign. Itupun improper way of resign. Balik terus rumah then tak nak kerja dah. Just msg esk harinya kata nak resign.

REASON NAK RESIGN:
1. He didn't happy working at the restaurant. Why? Because apparently for him, there a must to have another people with same race for him to work. Takde pekerja melayu juga. Dia rasa macam dia pekerja asing sebab kena kerja among the Nepalis. Hmm. First of all, all the nepalis speak english. Not that english with slang and perfect grammar, but still understandable, still can communicate with each other. Even aku pun bukanlah power nau english, but still manage untuk explain the details of order and some other things. Ini, dia dahlah ajuk dorng punya grammar and pronunciation, padahal dia sendiri unable to speak well. Aku tak kisah kalau dia humbly admit dia tak reti sangat cakap english, it's okay? Boleh belajar slowly. Ini tak. Some ego eh? Kadang kadang ada sesetengah pekerja melayu yang ada perasaan ego melangit bila kerja with foreigner. Dorang rasa dorng bagus gila. Because foreigner came from Bangladesh, Nepal or Indonesia ni semuanya yang tak berpelajaran and orang kata 'menumpang' negara ni untuk kerja kan. Aduhai, what a thought! Sebal betul aku.

ebriosity: “ 7.19.15 - journal - “the chaos / the calm” mind’s been churning…:

2. Dia tak ada feeling kerja kat restaurant ni. Seriously? Then why the heck kau minta kerja kat tempat ni at the first place ? Kau main minta kerja je? Konon nak try? Lepas tu kalau kau tak suka, kau blah? Sebelum minta kerja, takkan kau tak perhatikan dulu suasana kerja kat sini? Kau datang time tu, why not just tanya tanya how kerja kat sini. Haaa, that time kau tak terfikir ke nak tanya 'oh, boss tak de melayu ke sini? Saya selesa kalau at least ada melayu sini kerja sekali.' Bincang betul betul. Boss dah kata dia tak nak ambil pekerja yang sekejap je bekerja, wasting time. Kau cakap kau nak kerja lama kan? Then apa kau cakap time nak resign through text tu?

'Nak resign, macam tak leh nak move on lah. Minta maaf sangat sangat, segan nak bagitahu sebab baru 2 hari kerja kan. Tapi nak buat macam mana kan, kalau kerja pun hati tak best, tak boleh juga kan.'

'Memanglah nak kerja lama. Tapi takleh nak kerja lama dah, suasana kerja, staff lain, rasa macam pekerja asing pulak dalam tu.'

What the heck? Memang kau nak kerja kena best baru kau nak stay? Kau tak fikir pulak perasaan boss kau? Kau tak rasa malu bila nak tuntut gaji 2 hari tu? Lepas tu ada hati cakap dia jenis yang pegang janji and akan tuntut janji, tapi diri sendiri pun tak pegang dengan kata kata sendiri? Ya Allah.
Kau cakap apa? Boss kata nak bagi gaji hari? Are you sure? Sebab setahu aku part-timer je bagi gaji ikut hari. Ini kau cakap nak kerja lama so boss offer gaji lainlah.  Kira baguslah boss nak bagi kau gaji juga 2 hari tu lepas kau tipu dia konon kata nak kerja lama. Itupun dia suruh kau datang claim gaji on 3rd January, tapi kau insist nak juga datang amek today. Serius tak malu doe kau ni. Kau cakap kau perlukan duit tu, duit tu je kau bergantung. Then act macam kau perlukan kerja lah? Ini tak, nak pikir best tak best bila you yourself shows macam kau perlukan sangat duit tak seberapa tu. Aku faham, even duit tak besar mana pun, but very valuable for certain people that in need. Tapi attitude kau bro... (geleng geleng kepala)

Bengang gila ada manusia perangai macam ni tak ada manner and attitude. For those out there, kalau nak minta kerja, tak kisah laaaa kerja sebagai apa pun, at least show some manner. Nak resign, bagi notice. Have the decency untuk datang jumpa boss sendiri and cakap nak berhenti kerja, explain baik baik whatever your reasons were. I don't think that would cause any problems. Orang lagi respect and suka kau adalah? Sebab kau ada that decency. Nepalis kat sini pun ada budi pekerti. They say 'thank you' and 'sorry' all the time. They're always smiling. I don't see any problems with them. Dorng pun muka tak macam muka orang pecah rumah. Very honest and responsible people. Kalau salah key in order, they have to pay. They know these and they admit their mistakes. Why can't malay (few malays) do the same thing? Well bro, i must say.. you degrades yourself by your behaviours.

Ego ego nak pergi mana bang? Aku doakan semoga berjayalah hidup kau lepas ni. Aku bukan nak kutuk orang melayu, nak kutuk bangsa sendiri. But this is reality yang aku hadapi. Bukan seorang dua. Ramai dah. Jenis buat gaya macam touch and go kat restaurant ni. And I'm not saying all malays having that kind of attitude. Just certain, maybe few macam tu. Jenis yang takde adab and lack of common senses.

 :

You Might Also Like

0 comments



@2011-2017 NurulHidayu