Arranged - yuyu

9:25:00 PM



I

Aku nampak dia bersungguh-sungguh nak try buat coversation with him. Perempuan, kalau dah suka memang akan try beria-ia nak make sure dapat rapat dengan so-called crush. Tak semena-mena aku tersenyum. 

"Akak memang tak ada boyfriend, atau memang tak nak?"

That awkward moment between me and ibu. Umur aku pun bukan semakin tua. The thing is, why nak kena rush in relationship bila umur dah semakin tua. Rileks, chill !

Aku toleh ke arah Pah yang sibuk mengira hasil jualan tadi. Pah memang pandai baking, untunglah tuan empunya badan yang dapat Pah ni, dapat makan dessert and cookies sedap sedap. Nak duduk melekat dengan Pah laa sepanjang hayat. Tetiba je kau ni yuyu...

"Kau kenapa?" Pah menegur.
"Pah, kau dapat bayangkan tak nanti kalau aku kahwin muda. Aku ada anak which is yuyu junior untuk buli kau setiap hari?" selorohku.
Pah ketawa. Ya, kau deserve to be happy Pah. Remember that. Di sebalik setiap garis senyuman di wajahnya, tersembunyi seribu duka. Bila hati nak jadi sado, Pah?


II

Cuaca panas Malaysia yang hangat membakar lagi hati yang sedang kecewa. Kesal dan sebal kerana client yang sepatutnya aku jumpa ni ak berkunjung tiba. Gelas ditanganku sudah acap kali berganti air. 2 jam without inform. Malaysia memang mempunyai rakyat berbilang kaum. Eh tak, berbilang perangai ! Senyuman sinis terukir juga akhirnya. Sejam pertama aku masih boleh nak bersangka baik.

Bila panas, mulalah rasa bahang and thanks to glucocorticoids kerana memainkan peranan penting dalam regulation of stress dalam hidup aku. Stimulation of gluconeogenesis and stimulation of triglyceride bereakdown. So there will be permisive effect on cathecholamine to exert vasoconstrictor of blood which may lead to increase blood pressure and probably bertukar jadi hulk?

Mataku menangkap susuk tubuh lelaki yang berkaca mata di balik pintu kaca. Ha !

Dia menarik kerusi dihadapanku dan duduk sambil tersengih serupa kerang busuk. Aku tak tahu rupa kerang busuk kalau tersengih macam mana, don't bother to ask anyway. Senyap. Sepi. No sorry. No explaination. Lelaki ini datang dari planet mana?

Dia membuka menu yang besar itu, menutupi seluruh wajahnya dan aku masih lagi memerhatikan tingkah lakunya yang.....bersahaja?
Danial Wellington menghiasi tangan kanannya. Kidal.. Jarinya halus dan panjang, persis jari model. Aku lihat pula jemariku. Cebek.

Dia meletakkan kembali menu itu dan mula memesan makanan. "I'll have the turkey sandwiches and a fresh orange please. How about you?"
Aku kaget ditanya begitu tiba-tiba. "No thanks."

Aku membuka plannerku dan melihat points yang perlu diutarakan dalam perbincangan ini. Aku mengangkat wajah dan mata bertemu mata. He's a brown-man. Increase in production of catecholamine lead to increase heart rate, fine tremors and increase alertness too. Aku menarik nafas panjang.

"Emm, jadi saya nak terangkan about our proposal."
Dia mengangguk. Aku meneruskan peneranganku dengan yakin sambil melihat lelaki di hadapanku menghabiskan 2 set sandwiches. Kebulur ke apa mamat ini..


III

"So, you're from insurance company?"

Aku memejamkan mataku erat. Kalau ikutkan hati, nak saja aku lari sorok muka dalam tanah macam ostrish. Mungkin muka aku pun dah merah waktu itu, menahan malu.

"Nope. Saya dari Lincoln University."
Berkerut dahi lelaki itu mendengar kata-kataku.
"I'm supposed to have a meeting with an insurance agent here. I reserve this table. So, I thought you are..."
Aku terdiam, sambil memejamkan mataku erat erat . 

Memang salah aku pun duduk melulu kat meja itu. Tapi pekerja kat situ pun tak bagitau apa apa. Shehaan pun kata dah reserve table, dan aku pun tak tanya table itu under reservation siapa. Salah aku. Maluuuuu.

"Macam mana meeting proposal? Okay tak hari itu?"
"Ini semua salah kau taw. Patutnya kau yang pergi meting tu. Lepas tu last minute aku yang kena pergi." Aku merungut. Shehaan ketawa. 
"Jangan kata you blew everything away?"

Shehaan ketawa sebaik sahaja mendengar penjelasan aku. Kuajaq Shehaan. Dasar Shehaan Syndrome !
"Babe, macam mana kalau tetiba dia itu jodoh kau yang dah lama kau tunggu?"
"Kejadah apa kau ni membebel pagi pagi buta. Tak ada maknanya. Malu dah aku ini. Aku ni dahlah muka tua, kau suruh aku gantikan kau jadi student universiti..."
"Alololo.... merajuk ke tu... pujuk diri sendirilah eh."
Tajam mataku menjeling gadis kenit di sebelahku ini. Ewah kau, nasib baik kau ni sepupu aku. Kecik besaq kecik besaq aku tengok kau ni. Aku benam kau dalam tanah baru tahu.

MR.DW
Pain

You Might Also Like

0 comments



@2011-2017 NurulHidayu