Last day of 2nd Year Medicine Student!

11:35:00 PM


Inilah dia sebahagian pelajar tahun kedua perubatan di Universiti Zagazig, Mesir.
Ini kelas C2, which is kelas aku laaa. Well, kalau nak tahu tahun ni first time ada budak lelaki join kelas kami. Kalau tahun lepas, mana ada budak lelaki. Kami semua perempuan! HAHA.



Inilah dia jadi bila budak lelaki join kelas kami. Only few of them jee ni yang ada. Yang lain tak tahu pergi mana. Tapi, still yang ini jugak gambar paling best.

- Belakang tabir punya cerita -


Dalam kelas aku ni, ada 3 orang budak Mumtaz tahun lepas. Skin, Sofea and Fatin. Jaid jiddan? Ramai rasanya . Aku jeee yang terkantoi tengah jalan. Maluuuu mak ayah jaaa hantar aku. Haih. 

Tahun ni pun dah cuba yang terbaik. Tak tahulah result nanti keluar apa. Harap sangat tahun ni dapat Jayyid pun jadi laaaaaa! At least ada peningkatan. Ada baki 4 tahun lagi, in shaa Allah. 

Siapa kata perubatan ni senang macam kupas kulit kacang cap ibu jari tu? meh sini aku pulas pulas telinga dia, aku luku luku kepala dia. Tampor kang. Cer try amek medic nii weyy, tengok cemana kau nak hafal blood supply, nerve supply, muscle attachments, bones and joints. 

Meh aku kasi taw sikit. Badan kita niii kalau dalam perubatan, dibahagikan kepada beberapa bahagian :


  • Head and Neck (merangkumi leher sampai kepala termasuk brain ya anak anak..)
  • Upper Limb ( tangan dan bahu )
  • Abdomen (dari reproductive organ sampai sebelum leher)
  • Lower Limb ( dari peha sampai ke kaki laaaa..)
  • Neuroanatomy ( Semua pasal nervous system dalam badan.)
  • Special Embryology ( Female and male reproductive system)
  • General Embryology (All organs of human. Yang niii, kau akan tahu dari mana asal organ organ dalam badan kau tu..)
Dalam masa 2 tahun, kau akan belajar semua ni dalam ANATOMY. Kau rasa mudah? Exam kami terdiri daripada 3 bahagian, iaitu Praktikal (Practical) , Lisan (oral)  dan Bertulis (written). Dalam subjek Anatomy, akan ada mayat atau kardaver disediakan untuk belajar dengan lebih jelas dan real! HAHA. Tak scary pun. Tapi pedih mata laaa sebab depa dok letak pengawet apa ntah buat pedih mata. Berair-rair mata ceq berdiri dekat kardaver. 

So far, killer subject ialah PHYSIOLOGY. Kenapa? Sebab yang ini kau memang tak boleh nak fikir logik. Semua fakta dan kau kena relate everything. Kau kena tahu setiap details dan macam mana nak kaitkan dengan diseases. Phewwww..


Ingat nak graduate senang ke? 6 tahun kot -,-"

Bayangkan aku tengah graduate, senyum sikit pegang graduation hat kekonon nak baling setinggi-tingginya. HAHA. Kalau ikutkan dalam Psychology yang berhempas pulas aku study pagi tadi,

" Visionary fantasy, especially one of happy, pleasant, thoughts, hopes or ambitions, imaged as coming to pass, and experienced while awake is what that called as DAYDREAM. "

DAYDREAM ! 

Tapi tak apa, aku dah usaha semampu aku. Aku dah buat habis baik dah.


Walau apa pun jadi, senyum dan terima semuanya dengan tabah. 



So, sekarang nak tunggu result plak. Dalam masa penantian ni, nak buat apa? Jalan jalan, tak pun take opportunity belajar bahasa Arab. Mesir ni ada apa jaaaaa? Aigoo, banyak tempat menarik. Tapi hati dah sampai Malaysia laaaa. Acano?

Belajar baking? Haha, helpppppppppp!




You Might Also Like

0 comments



@2011-2017 NurulHidayu